Varför man ska undvika dålig ventilation i lägenhet

Ventilation är utan tvivel A och O för en bra inomhusmiljö där varken familjen eller byggnaden kommer till skada. Dålig ventilation i lägenhet har nämligen konsekvenser som kan vara förödande såsom skador på bostaden eller att en potentiell brand sprider sig snabbare än den annars hade gjort.

 

För att en själv och familjen ska slippa att lida på grund av dålig ventilation ska vi nedan tala mer om vem som bär ansvaret för ventilationen samt hur man kan gå tillväga för att förbättra miljön i hemmet.

 

Vem tar hand om ventilationssystemet?

 

Det är av yttersta vikt att säkerställa att man inte har dålig ventilation i lägenhet. Vem som bär det här ansvaret beror på vem som äger själva byggnaden, och här får man kika på huruvida man bor i en bostadsrätt eller hyresrätt. För de som har köpt en lägenhet och därför bor i en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningens styrelse som ser till så att korrekt underhåll av systemet för ventilation utförs. Det är också styrelsen som ska tas kontakt med om man själv finner brister eller skador som leder till dålig ventilation i lägenhet.

 

Alla är ju dock inte bosatta i en bostadsrätt, så hur är det för individer och familjer som bor i en hyresrätt? För dessa personer gäller det att ta kontakt med ens hyresvärd om någonting har gått på tok, och det är hyresvärden som ska utföra underhåll av ventilationssystemet.

 

Inte nog med detta, utan hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse ska även se till så att man utan problem får tillgång till instruktioner för hur skötsel och drift fungerar.

 

Hur man på egen hand skapar ett bättre inomhusklimat

 

Dålig ventilation i lägenhet är ingenting som man ska behöva stå ut med, och det finns lyckligtvis nog ett par saker som man själv kan göra för att se till så att man får en god inomhusmiljö. Det är svårt att hitta lägenheter nuförtiden, så ta vara på bostaden som man har. Se exempelvis till så att man håller tilluftsventilerna öppna, rengör frånluftsventilerna och öppnar fönster för att få in frisk luft i ens lägenhet.

 

För att den friska luften ska kunna ta sig igenom hela ens bostad kan det även vara en god idé att både öppna fönstret och ytterdörren samtidigt om man har möjligheten. Glöm inte riskerna till följd av dålig ventilation i lägenhet och var på den säkra sidan i alla lägen.

You may also like...