Uppsägningstid för lägenhet i andra hand

När du skriver ett andrahandskontrakt och hyr av någon i andra hand, se alltid till att uppsägningstiden finns med i kontraktet. Särskilt viktigt är detta om du hyr en lägenhet i 9 månader eller mindre. Annars kan du få vara med om en otrevlig överraskning. 

Gör ett avtal om uppsägningstiden då du hyr i andra hand

 

Även om det är ett uppsving på hyresmarknaden kan det vara svårt att få tag på lägenheter. Så du kanske istället överväger ett andrahandskontrakt? Se då till att upprätta ett ordentligt andrahandskontrakt. Det är dock inte alltid så att man har med uppsägningstiden i kontraktet, men det är något man bör se till att få med. Man kan främst få problem om man har ett kortare kontrakt på nio månader om mindre. Då gäller de generella reglerna att det inte finns någon särskild uppsägelsetid. Den som är lägenhetsinnehavare kan då i princip säga upp dig en dag och be dig att flytta nästa dag. 

 

Efter nio månader gäller dock tre månaders uppsägning. Då måste innehavaren av bostaden alltså ge dig tre månader att flytta ut om du inte har skrivit något särskilt avtal. Ibland försöker innehavaren av lägenheten få bort den här regeln genom att skriva in kortare tid i avtalet. Många som hyr ut sina bostäder brukar dock skriva in tre månader i kontraktet oavsett hur lång tid som en person skall hyra lägenheten i andra hand. 

Om man själv vill säga upp en andrahandslägenhet

 

Gällande motsatt håll gäller i regel en månad. Den som hyr lägenheten och säger upp sitt andrahandskontrakt behöver alltså ge lägenhetsinnehavaren en månads tid. Om man vill lämna lägenheten i mitten av månaden eller i början av en månad måste även hela den månadens hyra betalas om kontraktet sagts upp 30 dagar tidigare. 

 

Om du hyr en lägenhet i andra hand kan det vara gynnsamt att inte ha uppsägningstid inskrivet i kontraktet om du planerar att bo en längre tid. Men det är ändå bra att skriva in det för att tydliggöra vilket avtal som gäller.

 

You may also like...