Köpa eller hyra hus – Vad är egentligen bäst?

Ska man hyra, köpa eller hyrköpa hus? Vilket av alternativen är egentligen det bästa? Vilket alternativ som är bäst för dig beror på din ekonomi och dina behov. Alla alternativ har nackdelar och fördelar, så man behöver jämföra dem lite för att kunna räkna ut vilket som egentligen är det absolut bästa.

Hyra

Att hyra är ett bra alternativ för dig som gärna vill flytta till ett hus, men som inte riktigt har råd att betala av ett bolån. Hus som hyrs ut är alltså mer tillgängliga för unga och personer med lägre inkomst. En annan fördel med att hyra hus är att hyresvärden står för alla eventuella renovationer som kan behöva utföras i framtiden.

Nackdelen med att hyra i stället för att köpa är att du inte får göra precis det du vill med huset. Om du vill bygga om eller ändra på något behöver du be ägaren eller hyresvärden om lov först. Om du vill kunna bygga ut eller bygga om hur du vill bör du istället köpa eller hyrköpa hus.

Köpa

Att köpa ett hus är det bästa alternativet för dig som gärna vill kunna vara lite friare med byggandet. När du själv äger huset kan du bygga i stort sett det du vill. Månadskostnaden för att äga ett hus är ofta mycket lägre än när du hyr ett. Att köpa ett hus är alltså mer ekonomiskt om man har tänk att på i det i flera år.

 

Tyvärr har alla inte möjligheten att ansöka om ett lån för att kunna köpa sig ett hus. Detta är nackdelen med husköp. Om man är osäker på om man har råd att ta ett bolån kan man göra en budget. Med hjälp av en kalkyl kan du se om din ekonomi klarar av ett lån eller inte. Räkna alltid på det innan du väljer om du vill hyra, köpa eller hyrköpa hus.

Hyrköpa

Att hyrköpa hus är inte speciellt vanligt, men det förekommer. Det kan fungera på lite olika sätt, beroende på hur överenskommelsen ser ut. När man hyrköper börjar man ofta med att hyra huset i en period. När denna period är över kan du sedan välja att köpa huset. Det kan vara ett alternativ för dig som gärna vill köpa ett hus, men som inte har råd med det för stunden. Då kan du köpa det när du har pengarna eller har möjlighet att låna dem.

 

You may also like...