Hyra per kvadratmeter för lägenhet

Hyran per kvadratmeter för lägenheter skiljer sig mycket åt. De handlar om var du bor, om du bor i en småstad eller storstad, inne i stadskärnan eller i en förort osv. Attraktiva lägen är marknadsanpassade och dyrare. Därefter skiljer det sig åt om lägenheten är äldre eller nyproducerad. 

 

Vad kostar hyra för lägenheter per kvadratmeter?

Hyran per kvadratmeter för nybyggda hyreslägenheter var årskostnaden under 2019 i snitt 1 877 kr/kvm för Sverige som helhet. För 2020 är kostnaden något drygt 1900 kr/ kvm. Den siffran kan även jämföras med 2018 då motsvarande belopp var 1 780 kr/kvm. För äldre lägenheter skiljer sig inte snittpriserna väldigt mycket, men överlag skiljer det sig runt 5 procents skillnad nedåt i prisnivåer. Därmed är 2020 års kostnader per kvadratmeter för en äldre lägenhet runt 1800 kronor per kvadratmeter. 

 

Jämförelser mellan olika bostäder och botyper

För jämförelsens skull kan vi alltså se att snittpriset på en hyra för en nyproducerad trea på 70 kvadratmeter är runt 11 000 kronor i månaden. För en lägenhet på 100 kvadratmeter är den genomsnittliga månadshyran lite mindre än 16 000 kronor. Detta gäller alltså snitthyran för hela landet. Så om du söker ny bostad och vill hålla nere kostnaderna bör du veta att de dyraste städerna som Göteborg och Stockholm är snitthyran högre. Att hyran för en nyproducerad trea är omkring 20 000 kronor och även därutöver är inget konstigt.

 

Kostnaderna skiljer sig också betydligt gällande storlekar på lägenheter. kvadratmeterpriset för en etta är i regel högre än för en trea. Generella priser är dock svåra att ge eftersom skillnaderna är så stora. Men man ska också komma ihåg att exempelvis fyror och femmor kan vara mycket svåra att få tag på i vissa områden. Eftersom hyror numera är marknadsanpassade kan därför större lägenheter vara extra dyra på särskilda adresser. 

 

Gällande priser på månadskostnader för bostadsrätter så följer dessa priser lägenhetshyrorna ganska väl. De har även ökat ungefär lika mycket årligen under de senaste tio åren. Men månadsavgifterna är ändå något lägre. 

 

You may also like...