Grannens hund skäller i lägenhet

Det kan vara väldigt jobbigt med grannar som har en hund som skäller jämnt och ständigt. De flesta hundar håller väl inte igång hela tiden, men ibland blir det för mycket och vid fel tid. Så vad gör man då åt en hund som skäller i grannens lägenhet? Vad kan hända med en hyresgäst som har en hund som skäller och stör i lägenheten ovanför eller bredvid?

 

Det är inte förbjudet att ha en hund i en lägenhet om det inte står något annat i kontraktet, men grannar har ansvar för hunden och hundar får inte störa grannar så att det blir jobbigt att bo där. Du ska inte behöva hitta nytt boende, det är grannen som måste ta itu med problemen. 

 

Prata med grannen 

 

Först och främst – prata med grannen direkt. Diskutera lugnt, sakligt och vänskapligt med grannen. Vill du ha ett tips? Börja med att säga att du verkligen gillar djur och hundar och tycker att grannens hund är jättefin. Eller något liknande som passar dig. Men om man börjar tala i en positiv och vänlig ton så är det alltid lättare att förstå varandra och komma överens. 

 

Om hunden verkligen är ett problem är det inte alls säkert att grannen förstår eller ens klarar av att hantera problemet. Men det är grannens rätt att få veta direkt från dig att du tycker att hunden har problem. Om inte grannen lyssnar eller överhuvudtaget kan göra något, hur agerar man då? 

 

Nästa steg

 

Om du gillar grannen och inte vill kasta ut den så kan du ju försöka ljudisolera lägenheten. Men chansen är att grannen  har fått klagomål av andra grannar och redan är på väg ut. Eller i alla fall kommer att åka ut förr eller senare. Som hyresgäst har du rätt att inte bli störd så att det blir jobbigt att leva där du bor. Framförallt så är det ju faktiskt så att det ska vara tyst i en lägenhet från klockan till på kvällen till klockan sju på morgonen. Samt skall du kunna förvänta dig en rimlig ljudnivå under dagarna. Så om grannens hund skäller i lägenheten och du upplever för mycket störningar skall du definitivt säga till din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

 

You may also like...